Upgraded Community Spaces

Website_Ethiopie

Het Global Housing Studio richt zich op de wereldwijde problematiek van betaalbare (massa) bouw van sociale woningen.

In ontwikkelingslanden als Afrika is het de uitdaging om te gaan met de schaarste aan geld en materialen. Er dienen nieuwe instrumenten, methoden en strategieën ontwikkeld te worden om tot fatsoenlijke, duurzame en architectonisch interessante sociale woningen te voorzien.

Vanuit een Nederlands of West-Europees perspectief zijn deze mondiale ontwikkelingen uiterst interessant aangezien we hier een sterke traditie in de (groot schalige) sociale huisvesting hebben. Mogelijk kunnen we met deze kennis een bijdrage leveren aan probleemstuk.

Website_Ethiopie2

Super Blok

Dit project is een voorstel voor een groot woonproject dicht bij het centrum van Addis Abeba. De overheid wil af van de sloppenwijken in de binnenstad. Deze worden vervangen door nieuwe woonblokken die met een bepaalde constructie wordt aangeboden aan de lage inkomens. De nieuwe woningen sluiten echter niet goed aan de wensen van de doelgroep waardoor het zijn doel voorbij schiet.

Op de locatie die zal worden herontwikkeld zijn de huidige bewoners op een bijzondere manier verbonden met hun omgeving, hun manier van leven en werken. De mensen die hier wonen zitten in de lage inkomensklasse. Het doel is dat dezelfde mensen kunnen, en willen, wonen in de nieuwe woning typologie.

Bij wijze van experiment startte ik het ontwerpproces door het implementeren van een ‘Nederlands’ superblok op de locatie. Door het samenstelling en compositie op verschillende manieren vormen ontstaat er een woonmilieu dat aansluit bij de eisen en wensen van de toekomstige bewoner.

Website_Ethiopie3

Schema: superblok

Website_Ethiopie4

Woning en Constructie

Indeling De familiesamenstellingen van de toekomstige bewoners zijn zeer complex. Er is gezocht naar een structuur die flexibel gebruikt kan worden in verschillende configuraties. Deze figuraties zijn gearrangeerd rond vaste units met leidingen voor keuken en badkamer. Er is veel aandacht besteed aan het creëren van buitenruimtes die vrij ingedeeld kunnen worden door een groep bewoners. Dit is een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven.

Website_Ethiopie5

Constructiemethode Een belangrijk onderdeel in het ontwerp was de constructie.

Materialen als Beton, staal en hout moeten worden geïmporteerd en daardoor erg kostbaar. Tijdens ons verblijf in Ethiopië was een Duits onderzoeks team bezig met het project SUDU (Sustainable Urban Dwelling Unit) onder leiding van Dirk Hebel. Het doel is om een woning te maken voor lage inkomens met lokale materialen en arbeid. Ik was erg gefascineerd in hun visie en methode dat ik besloten heb hun constructiemethode te implementeren in mijn architectuur.

Website_Ethiopie6