Home away from home

A3 Visie

Een onderwerp dat mij zowel fascineert als frustreert is het vluchtelingenprobleem. Hoe gaan we hier mee om, en hoe zorgen we ervoor dat deze mensen op een humane manier worden opgevangen? Ik wil hier graag mijn steentje aan bijdragen. Op het web kwam ik de prijsvraag ‘A home away from home’ tegen van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) i.s.m. de Rijksbouwmeester voor het ontwerpen van een tijdelijke opvang voor vluchtelingen.

Helaas ben ik niet tot de volgende ronde gekomen. Alle inzendingen staan wel online en daarmee zichtbaar voor een breder publiek. Dit is een goed initiatief aangezien daardoor alle interessante ideeën van alle deelnemers op tafel liggen waar andere partijen mee verder aan de slag kunnen gaan. Het is een probleem die ons allen aangaat en waar we samen een oplossing voor moeten bedenken.

Locatie ongebonden

“Prima, maar niet in mijn achtertuin!” Bewoners willen geen overlast, Gemeentes hebben geen ruimte en eigenaren van leegstaande kantoorpanden zien er geen verdienmodel in. Het huisvesten van vluchtelingen moet goedkoop, snel, duurzaam en demontabel want een groot deel van de vluchtelingen zullen uiteindelijk weer terugkeren naar land van herkomst. Hoelang dit echter zal duren is moeilijk te voorspellen en dus leven duizenden mensen met onzekerheid in een vreemd land waar ze zich niet welkom voelen. Eenzaamheid en verveling als gevolg.

A3 Visie2

Het plan ‘Locatie ongebonden’ zoekt een antwoord op bovengenoemde probleemstellingen. Het is gebaseerd op een modulair systeem dat op een groot gebied toepasbaar is en een schaal kan aannemen die hanteerbaar is voor de locatie. Het systeem kan gezien worden als drijvende woonblokken die op locatie gekoppeld kunnen worden en zo een tijdelijke wijk vormen op het water. Een woonblok heeft een modulemaat van 9.5m x 40(+)m en kan rond de 70 vluchtelingen huisvesten. De modulemaat is afgestemd op de gebruikelijke binnenvaart afmetingen (binnenvaart klasse IV) en kan hierdoor naar een groot aantal plekken getransporteerd worden met behulp van een trekschuit. De woonmodules worden gefabriceerd in een scheepswerf waardoor er een grote mate van controle uitgeoefend kan worden op kosten, efficiënt materiaal gebruik en kwaliteit. Daarnaast ervaart de omgeving waar de modules naar getransporteerd worden weinig overlast.

De plaatsing van de tijdelijke opvang op water maakt het mogelijk aansluiting te maken naast of in de buurt van stedelijke gebieden wat bevorderlijk is voor sociale interactie. De drijvende woonmodules zijn van hoge kwaliteit maar laten weinig footprint achter wanneer ze weer worden weggesleept als ze niet meer nodig zijn. Mogelijk geeft dit tijdelijke karakter een minder intimiderende uitstraling naar zijn omgeving.

Het doel is om de woonmodules met hoogwaardige materialen uit te voeren zodat de woningen met relatief weinig energie getransformeerd kunnen worden tot bijvoorbeeld studenten en/ of starterswoningen. De woonunits worden simpelweg losgekoppeld en verplaatst naar een nieuwe locatie waar op dat moment nieuwe woonruimte gewenst is. Hierdoor is het systeem van woonmodules niet alleen een antwoord op de huidige vraag naar vluchtelingenopvang maar tevens een oplossing voor het tekort aan woonruimte.