Indesem

Website_Indesem

Om de twee jaar wordt INDESEM (International Design Seminar) georganiseerd door studenten van de faculteit Bouwkunde in Delft. Het is een week vol met lezingen en een workshop waar studenten van de faculteit en internationale studenten werken aan een ontwerp project met een specifieke leidraad. Tijdens de seminar komen studenten, architecten, theoretici en leerkrachten in gesprek met elkaar over de huidige en toekomstige positie van de architect. Het doel van het seminar is om het bewustzijn van de gevolgen van de veranderende samenleving binnen de architectuurwereld te verhogen.

Met het thema ‘re.craft’ INDESEM 2015 wordt er geconcentreerd op de manier waarop opkomende technologieën een impact hebben op de architectuur praktijk. Wat zijn de kansen en mogelijkheden van deze technieken en hoe kunnen ze het best gebruikt worden om de gewenste vorm en architectuur te verkrijgen. Het (winnende) team bestond uit Stefanos Koufopolous, Ilse van den Berg, Emilia Karwowska en Marcel Klaver.

Website_Indesem2

Onze focus lag op de connectie elementen tussen een bestaande constructie (De Fenixloods, Rotterdam) en een nieuwe (tijdelijk) constructie/ installatie. Met digitale fabricage technieken wordt een element gefabriceerd die op een bestaande structuur geplaatst kan worden, zonder deze te beschadigen. Het radicale aspect van dit idee is dat het altijd volledig afneembaar kan zijn, zonder conventioneel boren, schroeven of bouten.

Proces

Het realisatie proces gaat als volgt: 1) Een constructeur scant de plek waar het bevestigingspunt zal komen. 2) Er wordt een contra-vorm van de scan gemodelleerd. Hier kan elk denkbaar detail aan worden mee gemodelleerd. 3) De contravorm wordt 3D geprint. 4) Het uitgeprinte element kan direct op de bestaande constructie geplaatst worden.

Website_Indesem3

Prototype

Ons werkend prototype was het dragen van de letter “M” (schuim). In de toekomst zullen de technieken voor het 3D-scannen en printen nauwkeuriger worden waardoor de frictie van de contravorm effectiever zal zijn. De mogelijkheden zijn oneindig als we opeens tijdelijke evenementen kunnen organiseren op kwetsbare locaties als monumenten!

Website_Indesem4

Toekomstperspectief

Ons prototype is nog berust op de werking van spatkrachten. Wanneer het technologisch mogelijk wordt om op gedetailleerder te printen zal het mogelijk worden om een installatie op puur verticale krachten te dragen. Op dat moment wordt de potentie van ons concept pas echt volledig benut.

Website_Indesem6

Website_Indesem5